Over Ons

 

Wat is Karité

De Karité of Boterboom (Vitellaria Paradoxa;Butyrospermum Parkii) groeit in de Sahel. In het kurkdroge, hete klimaat aldaar kan de boom niet alleen overleven, hij gedijt er zo goed, dat er exemplaren worden aangetroffen van drie eeuwen oud. De bladverliezende boom is dan 15 meter hoog en heeft een korte stam van een meter dik. Een volwassen boom van 30 jaar produceert zo'n 20 kg vruchten. Dat staat gelijk aan 5 kg droge amandelen en uiteindelijk aan 1 kg ongeraffineerde karitéboter.

Na de oogst in juni, juli en augustus worden de noten gekookt, in de zon gedroogd, dan gepeld en na een zorgvuldige selectie gemalen. De verkregen pasta karnen de vrouwen tot een emulsie die een aantal malen wordt gewassen en dan opnieuw gekookt. Na het zeven van de laatste ongerechtigheden resteert de pure, ongeraffineerde karitéboter.

Karité hydrateert, verzacht, beschermt en verfraait de huid dankzij de onverzeepbare oliën en de vitamines A,D,E en F. De Afrikaanse vrouwen gebruiken het al eeuwen, koningin Nefertiti zou haar legendarische schoonheid te danken hebben aan karité.

Karité beschermt tegen zon, kou en wind, -vertraagt de veroudering van de huid en het ontstaan van rimpels, -voedt een droge huid, -bespoedigt de genezing van wondjes en vermindert irritatie, -maakt littekens minder zichtbaar, -is ideaal voor de verzorging van de baby (voorkomt rode billetjes), -is te gebruiken bij winterhanden en voeten, -heeft een verzachtende werking bij eczeem (psoriasis), -is te gebruiken bij massage van de spieren voor en na het sporten, -is te gebruiken als lippenbalsem, -voedt en herstelt beschadigd en droog haar.

Wie zijn wij

Voor mijn werk zit ik vaak in West-Afrika en met name in Mali. Jaren geleden kreeg ik mijn eerste potje karité van een vriendin in Mali, zij smeerde het overal, voor- en tegen van alles. Ook ik raakte erg enthousiast en nam voor mezelf en voor steeds meer vrienden en familie een potje crème mee. En daar bleef het niet bij! Ook deze vrienden hadden weer vrienden, familie en kennissen. En zo vond onze karité in korte tijd gretig aftrek bij steeds meer mensen. Daar zijn ondertussen Ekoplaza's, Gezondheidswinkels, Massage- en Schoonheidssalons, WereldWinkels, (Afrika) Musea en Pedicures bijgekomen.

Elk jaar gaan we met 4 vrouwen naar Toscane en van te voren spreken we af wie de pot Karité meeneemt! Mocht je nu denken dat deze crème een vrouwenaangelegenheid is dan heb je het mis, veel mannelijke partners en/of vrienden smeren gezellig mee. Naast dat we allemaal vinden dat we er mooier van worden heeft bijna iedereen wel eens een geïrriteerde huid en ook dan hebben we er baat bij.

Samen met mijn dochter die volop in het digitale tijdperk leeft vormen we het TOUBABkarité team,

met vriendelijke groet,

Linda Verwer en Gertrud Schrage                                                                                                                          

bij vragen en/of opmerkingen: info@karite.nl